Příroda je sama o sobě léčitelka. Najdete v ní lék na každé trápení a bolest. Na domácí ošetření vám mnohdy postačí cibule, nebo si sami můžete připravit nějaké ty zábaly, obklady, hojivé oleje nebo léčivé tinktury.
Na odřeniny – Pokud se odřete, ať už jen trochu, anebo si sedřete celé koleno, připravte si odvar z macešek, která má dezinfekční účinky, takže vám ránu nejen vymyje, ale i vydezinfikuje. Odvar si připravíte tak, že jednu lžíci macešky přelijete jedním hrnkem vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Pak scedíte a ránu si oplachujete 2x denně.
Na škytavku – Pokud vás přepadne škytavka, které se ne a ne zbavit, zkuste nejprve na několik vteřin zadržet dech, nebo pomalými doušky pít vodu. Pokud škytavka nepřestane, připravte si čajz jedné lžičkysemen kopru. Ty spařte hrnkem vroucí vody a nechte tři minuty louhovat.
Na třísky – Pokud si zadřete třísku, a nejde vám vytáhnout, nemusíte čekat, až sama vyhnije. Stačí postižené místo potřít jódem. Tříska ztmavne a změkne, a jde pak snadno ven.
Na štípnutí – Pokud vás štípne vosa nebo včela, snadno si bolest zmírníte potíráním rány rozkrojenou cibulí nebo octem. Na komáří štípnutí je nejlepší citronová šťáva.
Na puchýře – Když se vám udělají puchýře, nebo máte jiná špatně se hojící místa, pomůže vám bylinková tinktura z přesličky. Půl litru vroucí vody a 30 gramů natě přesličky nechte louhovat dvě hodiny. Poté ještě patnáct minut vařte a následně zase patnáct minut louhujte. Odvarem si poté postižená místa omývejte, nebo přikládejte obklady.
Na zápach z úst – Zápach z úst je velmi nepříjemný, ale jde snadno odstranit. Jednoduše rozžvýkejte snítku petržele. Pomáhá také žvýkat kávové zrno.
Na opary – Od pálivých puchýřků si můžete pomoci popíjením čaje, který si připravíte následovně: 10 gramů meduňky, list kopřivy, 5 gramů listu ořešáku královského, kořen lopuchu plstnatého, kořen pýru plazivého zalijte hrnkem studené vody a nechte dvě hodiny odstát. Poté zahřívejte do bodu varu a vařte ještě jednu minutu. Čaj ještě patnáct minut louhujte a nakonec sceďte. Pijte maximálně tři šálky denně.