Poklady italské kuchyně


Pokud se někoho zeptáte, jaká je jeho nejoblíbenější zahraniční kuchyně, je dost pravděpodobné, že vám odpoví, že je to právě italská kuchyně. Těstoviny, pizza, lahodné gelato…to jsou poklady italské kuchyně.

Podívejme se na ty největší poklady italské kuchyně jak v oblasti jídla, tak oblasti nápojů.

Káva

Nemůžeme začít ničem jiným, než kávou, které je pro Italy téměř národním nápojem. Ráno a v odpolední siestě si velmi rádi vychutnají čisté espresso nebo lahodné cappuccino. Italskou kávu si ale můžete vychutnat i doma, stačí se jen poohlédnout po nejlepší kávě na čerstvém trhu.

Pizza

Pizza je snad nejvíce italské jídlo, co jen jde. Ale zapomeňte na českou obdobu tohoto pokrmu s tlustým těstem a eidamem. Velmi tenké, křupavé těsto je potřené tomatovou omáčkou a doplněno špičkovými surovinami, jako je mozzarella, italská šunka nebo bazalka.

pizza

Těstoviny

Do kolonky těstovin shrneme desítky úžasných pokrmů, které nám v této oblasti Itálie nabízí. Špagety, tagliatelle nebo ravioly. Obvykle bývají dochuceny úžasnými omáčkami, mořskými plody a čerstvě strouhaným parmazánem.

Campari

Italský likér hořké chuti, který je v dnešní době oblíbený po celém světě. Má tmavě červenou barvu a podává se nejčastěji jako digestiv, tedy po jídle, aby uklidnil žaludek a usnadnil trávení. Často se podává s plátkem pomeranče a někdy se míchá s bublinkovou vodou.

gelato

Gelato

Gelato je italská zmrzlina a věřte, že nikde neochutnáte lepší. Gelato je vyráběno z mléka místo smetany a obsahuje méně vzduchu než klasická zmrzlina, takže jeho konzistence je hebčí a tahavější. Dostanete ji v nejrůznějších příchutích, od vanilky, přes čokoládu až po ovocné chutě.

Mořské plody

Itálie je mořským státem, takže je jasné, že jsou tu velmi oblíbené mořské plody. Krevety, olihně, chobotnice a nejrůznější ryby. Doplněné o těstoviny, čerstvou zeleninu, ochucené čerstvými bylinkami, olivovým olejem a italským kořením. Nebe ve vaší puse.